Mede oprichter van Aerialtronics, Lucas van Oostrum, is een van de keynote speakers op TUSExpo 2015. Tijdens zijn presentatie, die vanochtend plaats vond, sprak van Oostrum over drones en hoe deze de wereld kunnen redden. Het zijn echter niet de drones waarin van Oostrum geïnteresseerd in is, maar het is de informatie en de service die drones kunnen bieden.

Dengue mug

Van Oostrum noemt als voorbeeld de oplossing tegen het Dengue virus dat door muggen verspreid wordt. Een drone kan gemakkelijk over huizen vliegen op zoek naar stille wateren waar de virus verspreidende muggen broeden. Door het snel opsporen van de broedplaats kan het probleem in een vroeg stadium verholpen worden. dengue_mug_drones_aerialtronics_tusexpodengue_mug_drones_aerialtronics_tusexpo

Batterij technologie

Om de drone technologie te kunnen optimaliseren is het verlengen van de vliegtijd essentieel. Door de opkomst van elektrische auto’s wordt er in de auto industrie hard gewerkt aan het verhogen van accu capaciteit. Van deze ontwikkelingen zullen drones in de toekomst ook profiteren en zal een langere vliegtijd mogelijk worden.

Alle data in de cloud

Tegenwoordig pleiten veel opkomende bedrijven voor het opslaan van alle data in een cloud. Zo kan het bestuderen van deze data bijdrage aan de verdere ontwikkeling van drones. Van Oostrum zegt in zijn conferentie op TUSExpo dat het niet gaat om de data maar om de geanalyseerde data. Deze data is kleiner en specifieker en kan daarom sneller naar de cloud gestuurd worden. Om on-board processing mogelijk te maken heeft een drone een sterke computer nodig.

On-board processing

Wanneer een drone tijdens de vlucht de data kan verwerken kan deze veel sneller naar de cloud gestuurd worden en is er achteraf veel minder werk nodig om de data te verwerken. Van Oostrum noemt als voorbeeld een verzekeringsmaatschappij. Wanneer zij een drone gebruiken om een dak te inspecteren hebben zij geen intentie om de in de tuin zonnende buurvrouw te filmen. Wanneer de drone de data kan verwerken en slechts de beelden van het dak kan versturen hoeft dit achteraf niet meer gedaan te worden. Google gebruikt deze technologie bij het maken van Streetview afbeeldingen. In deze afbeeldingen worden kentekens en gezichten onduidelijk gemaakt. lucas_van_oostrum_drones_aerialtronics_tusexpolucas_van_oostrum_drones_aerialtronics_tusexpo

Kleine persoonlijke drones

Er is volgens Lucas van Oostrum een grote interesse in kleine persoonlijke drones. De drones die bijvoorbeeld door loodgieters gebruikt kunnen worden om even een kijkje op het dak te nemen. Zo hoeft de loodgieter niet het dak op en loopt hij minder risico.

Onbemande vrachtschepen

Van Oostrum ziet in de toekomst kansen voor onbemande vrachtschepen. Doordat er geen bemanningsleden in het luchtvaartuig aanwezig zijn maakt het niet uit hoe land deze over zijn reis doet. Door langzamer te vliegen kan bespaard worden op brandstofkosten.

Voor je het weet kan je niet meer zonder

Van Oostrum denkt dat drones in de toekomst een belangrijk product wordt voor de mens en dat we uiteindelijk niet meer zonder kunnen. Hij maakt de vergelijking met wat mensen dachten over mobiele telefoons in 1999. Inmiddels kan bijna niemand meer zonder zijn smartphone.

0 Reacties

    Plaats een reactie