Sinds 2014 gebruikt Amazon in haar distributiecentra Kiva robots van het gelijknamige bedrijf dat Amazon kocht in 2012 voor een slordige 775 miljoen dollar. Kiva maakt robots die bepaalde delen van het orderpickproces automatiseren.

Kostenbesparing

In de twee jaar dat de robots zijn ingezet in de distributiecentra van Amazon, blijkt dat apparaten leiden tot een reële kostenbesparing, zo blijkt uit een nota gepubliceerd door de Deutsche Bank op woensdag.

Besparing

De nota zegt dat de Kiva robots de operationele kosten verlagen met ongeveer 20%, onder vermelding van Amazon executive Dave Clark, eraan toevoegend dat dit percentage ongeveer $22 miljoen euro in kostenbesparingen voor elke fulfillment center betekent.

Amazon's aankoop van robotica firma Kiva voor $775 miljoen blijkt slimme zet

$800 miljoen

Deutsche Bank schat dat Amazon nog zo'n $800 miljoen aan vaste kosten kan besparen zodra de robots in de andere 110 distibutiecentra worden ingezet. Amazon maakt momenteel gebruik van Kiva robots in slechts 13 van de distributiecentra.

Efficiency

De kostenbesparingen zijn meestal verkregen door simpelweg het verbeteren van 'warehouse efficiency'. De nota stelt dat cyclustijden van 60-75 minuten zijn teruggebracht naar ongeveer 15 minuten na de inzet van Kiva robots, terwijl de inventarisruimte 50% groeide als gevolg van slimmer gebruik van de ruimte, zoals de bouw van smallere gangen of het wegwerken van bepaalde systemen of toepassingen voor personeel.

Toekomst

Met Amazon's uitbreiding in Azië zal de rol van de Kiva robots ook groter worden.

"In onze visie voor Amazon's toekomst zien we Kiva robots een veel grotere rol spelen in het verbeteren van de efficiëntie als mega-distributiecentra worden ingezet in Azië", zo schreef Deutsche Bank.

Amazon's aankoop van robotica firma Kiva voor $775 miljoen blijkt slimme zet

Kiva Robot

Voor het geval dat je nog nooit een Kiva robot hebt gezien; het is een vierkant, geel-gekleurde machine die draait op wielen. Ze hebben een doorsnede van ongeveer 40 cm en wegen bijna 150 kilogram. Ze kunnen rijden met een snelheid van 8 km per uur en orders vervoeren met een gewicht tot 320 kilo.

Video

Onderstaande video geeft een goede blik op hoe dit in de praktijk eruit ziet in een distributiecentrum van Amazon:

0 Reacties

    Plaats een reactie