Gisteren was het dan zo ver: de dag dat DJI iets groots had te vertellen. De vele geruchten op het internet werden bevestigd: DJI onthulde zijn nieuwste serie: DJI Phantom 4.

Apple

Met veel gelijkenis met de 'Apple manier' presenteerde DJI haar nieuwste product op 1 maart 2016. Opvallend is dat Frank Wang in de campagne van het nieuwste product naar voren stapt als de Steve Jobs van DJI. Op de website prijkt prominent een uitspraak van de oprichter en CEO over de Phantom 4: "The sexiest drone that DJI ever designed, welcome to the era of VISION."

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

De komst van de Phantom 4 werd niet door iedereen gewaardeerd, met name winkeleigenaren en recentelijke Phantom 3 eigenaren hadden liever gezien dat DJI nog even gewacht had met het uitbrengen van zijn nieuwste model, maar DJI had geen keuze. Andere dronemakers zoals Yuneec en XIRO hadden reeds een model aangekondigd met obstakelontwijkingstechniek, dus DJI kon niet achterblijven. Daarnaast wilde DJI waarschijnlijk GoPro een stap voor zijn. Enerzijds om het Amerikaanse bedrijf simpelweg een stap voor te zijn en anderzijds uit angst dat de Phantom 4 mogelijk de GoPro Karma niet zou overtreffen.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Phantom 4 vs Phantom 3

Vandaag, 'the day after', hebben we alles op ons in kunnen laten werken en nemen we de verschillen - of beter gezegd de verbeteringen - van de Phantom 4 ten opzichte van de Phantom 3 nog eens onder de loep.

Design

Voor een leek lijkt de Phantom 4 van buiten erg op zijn voorganger, maar kenners zien dat het design toch enige verandering heeft ondergaan. Het nieuwe design van de Phantom 4 is een stuk eleganter en heeft rekening moeten houden met ruimte voor een grotere accu. Ook heeft DJI getracht alle zware onderdelen zoveel mogelijk ter hoogte van de armen te plaatsen wat ervoor zorgt dat de Phantom 4 nog beter scoort op het gebied van wendbaarheid en stabiliteit.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Motoren

Een verschil tussen de Phantom 4 en Phantom 3 drone is te zien aan de motoren. De motoren van de Phantom 4 zijn hoger geplaatst op de uiteindes van de armen, waar de motoren van de Phantom 3 meer in de armen geïntegreerd zijn. Het nieuwe ontwerp van de Phantom 4 zorgt ervoor dat de propellers iets hoger gepositioneerd zijn ten opzichte van zijn voorganger. De kans dat een propeller in beeld komt - als de quadcopter iets naar voren leunt wanneer hij snelheid maakt - is hierdoor dus een stuk kleiner.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Auto-Follow

De Phantom 4 is uitgerust met een Auto-Follow Mode. Een dergelijke functie werd al ooit door DJI schoorvoetend naar voren geschoven voor de Phantom 3-serie, maar is nu ook één van de USP's van de nieuwe Phantom 4. Een Auto-Follow functie is namelijk alleen interessant als het apparaat een obstakelontwijkingssysteem heeft, want anders is een dergelijke volg-functie erg riskant.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Object herkenning

Een punt waarop DJI zich onderscheidt ten opzichte van de obstakel-ontwijk-drones van de concurrentie, zoals Yuneec Typhoon H en XIRO Xplorer 2, is dat DJI werkt met 3D object-herkenning om een bewegend object te volgen. Je kunt dus iedere (bewegend) object op het scherm selecteren dat je wilt volgen zonder dat het object een smartphone, tablet of armband voor het GPS-signaal hoeft te dragen. Een ander - erg belangrijk - voordeel is dat de camerabeelden op deze manier een stuk beter zijn omdat het object met drone en camera echt gevolgd wordt.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Accu

De Phantom 4 is uitgerust met een 5350mAh 4S LiPo accu dat resulteert in een vliegtijd van 28 minuten. Zijn voorganger, Phantom 3, had een een 4480mAh 4S LiPo die het apparaat maximaal 23 minuten in de lucht houdt. De accu van de Phantom 4 heeft dus 20% meer vliegtijd ten opzichte van de accu van de Phantom 3.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Camera

De Phantom 4 is net zoals de Phantom 3 Professional uitgerust met een 4K Full HD camera en heeft absoluut geen noemenswaardige verbeteringen ondergaan. Het enige verschil is dat de 4K camera van de Phantom 4 wordt geleverd met een verbeterde lens en dat de camera in 1080p Full HD ook in 120 frames per seconde kan opnemen. Met name voor het vastleggen van slow-motion shots biedt laatstgenoemd feit een meerwaarde.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Gimbal

De gimbal van de Phantom 4 heeft wel een verandering ondergaan ten opzichte van zijn voorganger. Waar de gimbal van de Phantom 3 met een horizontale plaat aan de body van de quadcopter is bevestigd, is de gimbal van de Phantom 4 meer geïntegreerd in de body van de quadcopter. Dit zorgt voor een betere stabilisatie en wendbaarheid, maar ook bij een crash biedt deze nieuwe constructie meer overlevingskans voor de apparatuur.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Verbeterde vliegmodussen

De Phantom 3 beschikt over een keur aan vliegmodussen en opties, maar de Phantom 4 heeft deze selectie nog eens uitgebreid met o.a. de volgende mogelijkheden:

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

TapFly

Via TapFly geef je via 1 simpele druk op het scherm aan waar je heen wilt. De Phantom 4 quadcopter zal vervolgens automatisch naar de gewenste positie vliegen.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

ActiveTrack

Via ActiveTrack selecteer je via de DJI GO app op het scherm van je mobiele apparaat een 3D object dat de Phantom 4 moet volgen. De quadcopter zal vervolgens het object op ingestelde afstand automatisch volgen. Dankzij de ingebouwde sensoren hoef je je geen (lees: minder) zorgen te maken om obstakels op de route.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Sport mode

De Phantom 4 beschikt ook over een Sport Mode. In deze vliegmodus kunnen snelheidsduivels hun ei kwijt, want in Sport Mode haalt de Phantom 4 snelheden tot zo'n 75 kilometer per uur. Met name voor het achtervolgen van snelheidsduivels biedt deze Sport Mode uitkomst.

Beginner mode

De Phantom 4 beschikt over een speciale 'Beginner Mode' voor beginnende dronepiloten. Dankzij beperkingen in hoogte en afstand kunnen beginnende piloten via deze beginnersmodus vertrouwen opbouwen in het vliegen met de Phantom 4 drone. Naarmate het vertrouwen van de piloot toeneemt kan de maximale hoogte en afstand worden vergroot. Deze functie maakt de Phantom 4 ook een uitermate geschikt systeem voor beginners.

Phantom 4 vs Phantom 3: een echt verschil?

Prijs

De prijs van de Phantom 4 bedraagt 1.599 euro. De Phantom 3 Professional kostte op moment van introductie 1.399 euro.

Conclusie

Kortom, we mogen concluderen dat de Phantom 4 een grote stap voorwaarts is ten opzichte van de Phantom 3. Het grote verschil met de Phantom 3 is dat de Phantom 4 beschikt over sensor- en obstakelontwijk-technologie. Naar onze mening essiëntele technologie die nodig is voor een veiliger luchtruim en onmisbaar bij automatisch missie zoals 'Return To Home' en 'Auto Follow'. Op basis van de gepresenteerde specificaties en functies kunnen we niet anders stellen dat de Phantom 4 de beste allround luchtfotografie consumentendrone van dit moment is.

Specs vergelijken

Via de nieuwe dronevergelijker kun je eenvoudig de specificaties van de Phantom 4 vergelijken met de specificaties van de Phantom 3. Selecteer de twee modellen en klik bovenin op 'VERGELIJK DRONES'

0 Reacties

    Plaats een reactie