4 Reaper onbemande vliegtuigen en andere gerelateerde apparatuur, dat is hetgeen dat de Verenigde Staten wil verkopen aan Nederland. In totaal komt het neer op een bedrag van zo'n 340 miljoen dollar.

MQ-9 Reapers

De Nederlandse regering heeft bij de Verenigde Staten een verzoek ingediend voor de aankoop van een lange waslijst aan MQ-9 Reapers met bijbehorende apparatuur en andere onderdelen. Het bedrag waar het bij deze aankoop om zou gaan, is geraamd op 339 miljoen dollar. De Defence Security Cooperation Agency heeft de vereiste voorwaarden vandaag aangeleverd. Niet alleen tastbare goederen komen met deze koop in bezit van Nederland, ook worden hiermee pakketten aangekocht waarmee 3400 vlieguren worden ondersteund voor een periode van 3 jaar. Hieronder vallen onder andere ook opleiding van het personeel, technische en logistieke ondersteuning.

Waarom aankopen?

Binnen Europa en de NAVO wordt Nederland als een van de belangrijkste politieke en economische machten gezien, en voor de Verenigde Staten is Nederland een bondgenoot in het streven naar vrede en stabiliteit. In dit opzicht is het voor de Amerikanen van groot nationaal belang om Nederland te ondersteunen in hun zelfverdedigingsuitrusting. Met deze potentiële aankoop verbetert het vermogen van het Nederlandse leger op nationaal, NAVO en VN gebied sterk, waardoor eventueel toekomstige bedreigingen beter tot een halt kunnen worden geroepen. Wanneer deze koop doorgaat zal het verder voor zowel de Verenigde Staten als Nederland geen directe gevolgen hebben, Nederland kan de extra bekwaamheid gemakkelijk aan en de Verenigde Staten zullen er niet op achteruit gaan.

Afwachten

Of de koop daadwerkelijk gesloten zal worden, is nog even afwachten. Het feit dat deze informatie naar buiten is gebracht, wil niet zeggen dat er officieel wat op het programma staat, aangezien het verplicht is voor de Defence Security Cooperation Agency om dergelijk nieuws naar buiten te brengen.

0 Reacties

    Plaats een reactie